توتک، سوغات ناشناخته البرز، راستا تلخ ثبت ملی سوغات شیرین
به گزارش سرمایه گذاری ایکیوسی، نان شیرینی توتک به عنوان نان شیرینی البرز به ثبت آثار ناملموس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رسیده است.

به گزارش خبرنگار از ، هرگوشه ایران پهناور دارای آب و هوا، فرهنگ، رسوم، زبان یا گویش متفاوت با نقطه دیگر و در عین حال متعارف است.عواملی مانند آب و هوا و فرهنگ یک منطقه به طبع در نوع پوشش، اغذیه و حتی تنقلات آن تأثیر مستقیم دارد.
از این رو هر استان کشور ما دارای سوغات خاص خود است که به محض سفر به آن استان در اولین بازار ها سراغ این سوغات را می گیریم، زیرا می دانیم که مشابه آن را نه تنها در هیچ کجای ایران بلکه هیچ کجای کره خاکی نمی توان یافت.
در بین استان های کشور که جمعیت غالب آنها را افراد بومی تشکیل می دهند، شاید کمتر کسی متوجه سوغات و میراث فرهنگی و گردشگری استان البرز شده باشد، یعنی بسیار کم هستند افرادی که پس از به استان البرز می دانند باید چه سوغاتی را از این خطه خریداری کرده و برای دوستان و اقوام خود ببرند.
به خیابان رفتیم و از یک شهروندان غیر بومی سوغات استان البرز را جویا شدیم؛ او گفت: من فقط شنیدم اینجا قبلا میوه های خوبی داشته است؛ مگر کرج هم سوغاتی دارد؟
گذشته از سیب و گلابی، دو میوه ناب البرز یا کرج قدیم که در سایه بی مهری ها به طبیعت، درخت آن کمتر بر خاک استان دیده می شود؛ توتک، نان شیرینی البرزی ها به عنوان سوغاتی شیرین، سالم و لذیذ از گذشته تا امروز بر سر سفره اعیاد و مجالس قرار گرفته است.
برای آشنایی بیشتر با این نان شیرینی با مهراب رجبی، رئیس بنیاد البرزشناسی به گفت و گو نشستیم.
رجبی رئیس بنیاد البرزشناسی گفت: به کار بردن توت خشک آرد شده و یا شیره توت به جای شکر در خمیر توتک می تواند یکی از وجوه تسمیه این نان شیرینی لذیذ باشد.
او افزود: برای نان ها نمی توان سرآغاز را مشخص کرد شاید بتوان گفت نان هایی مانند توتک از زمان کوچ آریایی ها به فلات ایران پخته می شده اند شاید هم قبل از آنان به وسیله بومی ها؛ کسی چه می داند!
رئیس بنیاد البرز شناسی گفت: نان شیرینی توتک در دیگر منطقه ها جغرافیایی البرز با نام فطیر نیز پخته می شود، این نامگذاری ها مانند توتک، اگردک، کلوچه و فطیر با توجه به عناصری همانند؛ اندازه، نوع خمیر، اندازه شیر و شکر و مغز گردو و گاه سبزیی های معطر به کار برده شده و حتی اندازه و درجه حرارت، برگزیده و اطلاق شده است.
لازم است بدانیم نان شیرینی توتک البرز به همت حسن شاهمحمدی البرزپژوه و مؤلف کتاب ثبت ملی توتک به ثبت ملی آثار ناملموس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رسیده است.
به همین منظور به دیدار حسن شاهمحمدی رفته و با او گفت و گو کردیم.
شاهمحمدی گفت: راستا ثبت ملی نان شیرینی توتک چهارسال به طول انجامید.
او افزود: برای ثبت این اثر باید ادله لازم ارائه داده می شد، اما هربار در نشست مربوطه در تهران ثبت این اثر با مشکل روبرو می شد.
شاهمحمدی با بیان این که در این راستا کمک های معصومه تقی خانی، مؤلف کتاب کلاک نیز کارساز بود، گفت: بالاخره دوستان را مجاب کردیم تا خودم برای دفاع از این اثر در جلسه حضور پیدا کنم تا این که در نهایت در تاریخ 97/4/23 با شماره 1577 به ثبت آثار ملی رسید.
توجه به ظرفیت گردشگری و سیاحتی البرز علاوه بر سرازیر کردن ثروت به این استان المان ها، فرهنگ و رسوم آن را ترویج و تثبیت می کند در غیر این صورت فرهنگ و رسوم البرز رفته رفته از خاطر ها پاک شده و به تاریخ می پیوندد.
د. خ
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان